Akrylamid (niektórzy stosują pisownię akryloamid) został odkryty w 2002 r. w Szwecji. Powstaje on m.in. w czasie obróbki termicznej. Narażenie na akrylamid można ocenić poprzez addukty hemoglobiny. Krwinki czerwone mają okres życia szacowany na 120 dni, dlatego glikowana hemoglobina jest użytecznym testem pokazującym długookresową glikemię w [...]
W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]
Wykonywanie przysiadów jest podstawowym ćwiczeniem wielu planów treningowych nóg i wiele osób nie widzi innej możliwości na dobry rozwój mięśni czworogłowych czy pośladków jak ciężki przysiad. Co więcej, przysiady to nie tylko sposób na modelowanie sylwetki, ale i okazja na to, aby zwiększyć wydatek energetyczny na redukcji, jak i szansa na [...]
[...] stężenie w ustroju w największej mierze zależy od ilości zgromadzonego tłuszczu np. podskórnego („oponka”, „boczki”). Po wytworzeniu leptyna jest wydzielana do krwiobiegu, gdzie krąży wraz z białkami i jest transportowana do mózgu, gdzie stymuluje lub hamuje uwalnianie kilku neuroprzekaźników. Leptyna może również bezpośrednio wpływać na [...]
Odżywka węglowodanowa typu gainer jest to produkt, za pomocą którego dostarczamy do organizmu składników pokarmowych takich jak węglowodany i białka. Zazwyczaj występuje on w procentowej zawartości białka na poziomie 10,20 i 30%. Oznacza to, biorąc za przykład 20% zawartość protein, że na 100 g suplementu mamy około 70 g węglowodanów i około 20 g [...]
Wykorzystanie farmakologii w celach wsparcia sportowych wysiłków uznawane jest za doping. Substancja, jaką opiszę, kiedyś stanowiła element silnych termogeników, będąc ogólnodostępną, podobnie jak geranium. Jednak obecnie jej obrót w świecie suplementacji został zakazany, a stosowanie jej w postaci wsparcia treningowego uznawane za łamanie [...]
[...] szczepionkowym wirusa żółtej gorączki. Aby sprawdzić zasadność tej hipotezy, naukowcy porównali liczbę przypadków i zgonów na milion osób z 40 krajów ze statusem szczepień, gdzie odnotowano co najmniej 500 przypadków COVID-19 Liczba przypadków na milion osób w krajach posiadających krajowy program szczepień BCG była statystycznie znacząco [...]
Systematyczny Czytelnik moich artykułów z pewnością zauważy, że często poruszam zagadnienia związane z dietami ketogenicznymi. Przyczyn tego jest wiele. Jedną z nich z pewnością jest fakt, że, chyba głównie za sprawą Instagrama/TikToka, niektórych celebrytów i osób ich śledzących, należą one do najbardziej popularnych, zwłaszcza wśród młodzieży. [...]
Wychodzimy rano z domu do pracy, na uczelnie, odwiedzamy siłownie, znajomych lub rodzinę. Znikamy na kilka lub nawet kilkanaście godzin. Wracamy po południu lub wieczorem, gdzie czeka na nas wir obowiązków, pranie, sprzątanie, gotowanie, nauka, lub zajmowanie się rodziną. Dodatkowo w tym wirze zadań musimy też znaleźć czas na odpoczynek i [...]
[...] przyjąć około 5-10g glutaminy przed i po treningu siłowym ochrony przed infekcjami - 3 porcje na dobę w ilości po 5 g wsparcia pracy jelit - zaleca się wykonywać ładowanie, gdzie spożywamy około 30-40g glutaminy przez okres 5-10 dni, po czym podtrzymujemy jej spożycie w ilości 5-10g na dobę (tego typu strategię zazwyczaj przeprowadza się pod [...]
Nieodpowiednia higiena snu, stres, zła dieta czy używki mogą wpływać na to, jak przebiega proces zasypiania oraz, jak kształtuje się jakość snu. Czasem wystarczy tylko kilka drobnych zmian, głównie w okresie na 2-3 godziny przed snem, aby znacznie ułatwić sobie życie i wyeliminować problemy z zasypianiem. Jednak czasem organizm potrzebuje nieco [...]
W sportach siłowych, w klasyfikacji problemów ze stawami, łokcie znajdują się zaraz za barkami i kolanami, jako najbardziej urazowe stawy naszego ciała. Wszystko za sprawą tego, że przejmują one znaczną część prac podczas wszelkich ćwiczeń angażujących kończynę górną. Jednocześnie ich budowa sama w sobie jest mocno skomplikowana, staw łokciowy [...]
[...] problem natury strukturalnej jak np. błędy przesyłu impulsu nerwowego. Sytuacja ta dotyczy zazwyczaj nerwów, które przebiegają w strukturach ciasnych, mocno rozbudowanych, gdzie zaczyna brakować im miejsca dla tzw. ruchu ślizgowego. Uciski nerwowe są bardzo dobrze znane osobom trenującym na siłowni. Zbyt mocno napięte struktury mięśniowe mogą [...]
[...] żołądka nie jest jasny, wydaje się, że palenie sprzyja cofaniu się treści dwunastniczej, w tym kwasów żółciowych, fosfolipidów i wydzielin trzustkowych, do żołądka, gdzie mogą sprzyjać pojawieniu się uszkodzeń błony śluzowej. Palenie tytoniu, a uszkodzenia oksydacyjne Wolne rodniki tlenowe pochodzące z tlenu są ważne w patogenezie [...]
[...] makrolidów, statyn (środków obniżających stężenie cholesterolu). Teoretycznie powinno się odstawić resweratrol przed operacjami i poważniejszymi zabiegami, gdzie może być używany fentanyl. Resweratrol może silnie zwiększać stężenie tego potężnego opioidu, 100-krotnie silniejszego od morfiny. Referencje: Divya Singh i in. [...]
[...] powodzeniem można napisać, że odpowiadają one za to, jak funkcjonuje nasz organizm na co dzień. Ważne są nie tylko dla sportowców, ale również dla osób pracujących umysłowo, gdzie optymalne funkcjonowanie układu nerwowego jest podstawą wydajnej pracy. Zauważyć można, że oprócz działania związanego z funkcjonowaniem układu nerwowego, witaminy z [...]
[...] się zbytnio przygotowywać do tego, aby oddać krew. Zapewne w Twojej diecie nie brakuje źródeł żelaza, które dbają o jej prawidłową regenerację i wytwarzanie. Po oddaniu krwi warto spożyć źródło szybkostrawnej energii, która nieco doda nam energii, po czym powinniśmy spożyć zbilansowany posiłek, gdzie część białkowa będzie obfitowała w żelazo.
Nie wszystkie tłuszcze, jakie dostarczamy do organizmu, służą tylko i wyłącznie do celów energetycznych. Niektóre z nich mają szczególne właściwości i sprawiają, że nasze ciało funkcjonuje sprawniej. Do kwasów tłuszczowych tego typu zaliczamy CLA, czyli sprzężony kwas linolowy występujący w mięsie oraz nabiale. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru anseryny, albowiem po odkryciu omawianej w jednym z wcześniejszych artykułów karnozyny w wołowinie, naukowcy zaczęli poszukiwać tej substancji również w tkance mięśniowej innych gatunków zwierząt. Wprawdzie, jak [...]
Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]